Zirci Református Egyházközség honlapja

 
 
 

Reformátusok Zircen

2024-05-18 /

Reformátusok Zircen


 


Zirc a Magas-Bakony központja, egykori járási székhely a Veszprémet Győrrel összekötő 82-es közút 20-as km-énél található, közel 7000 lakosú kisváros.


Történelme összeforr a ciszterek rendjének magyarországi sorsával, majd a dudari szénbányák felfejlesztésével.


A  múlt század 50-es évéig gyakorlatilag homogén római katolikus vallású lakosság összetétele a téeszesítést követő faluelhagyások miatti városba költözések és bányászlakás építések következményeként megváltozott.


Talán a bányászvárosnak kijáró kedvezménynek volt köszönhető, hogy a reformátusok és az evangélikusok közös imatermüket 1984-ben a mai kis templommá átépíthették.


A szórvány gondozását a dudari és csetényi lelkészek végezték. Különösen áldott szolgálatot végzett Kovács Attila nagytiszteletű úr, aki a századforduló éveinek változásaiban az Úr Isten intését értette meg és célul tűzte ki az önálló gyülekezet megszervezését. Kicsit hitetlenkedve fogadtuk a 2000. évi népszámlálási adatokat, miszerint Zircen és a szomszédos kis falvakban több mint ötszázan vallották magukat reformátusnak.


A népszámlálási adatok feldolgozása a 2000-es évek elején a zsinati tanácskozásokon is és az egyházkerületekben is a városokba vándorolt gyülekezeteikből kiszakadt egyháztagok megtalálására hívta fel a figyelmet.


A zirci templomi gyülekezet 2005 január 23-án az istentiszteletet követő tanácskozáson jegyzőkönyvben rögzítette gyülekezet-alapítói szándékát és a feladatra presbitereket választott. Az Isteni jóakarat különös jeleként a templom közvetlen szomszédjában levő családi ház sürgősen eladóvá vált. Dr. Márkus Mihály püspök úr is egyetértett abban, hogy a dolgok nem véletlenül alakultak így, ezért segített az egyházkerületi közgyűlés támogatását megszerezni a paróchia vásárláshoz és szolgálatra kirendelte nt.Vecsey Katalint.


Minden adott volt, hogy az egyházkerület közgyűlése 2007 nov.-i határozatával megerősítse a zirci missziói gyülekezet létét.


Azt is hittel vallhatjuk hogy az Isteni gondoskodás további jelét kaptuk a szolgálatra kirendelt nagytiszteletű asszony gyülekezet építő szorgalmában.


2008. januártól önálló református gyülekezet él Zircen, felsorolni is nehéz mi mindennek örvendezhettünk azóta: az istentiszteletek, bibliaórák és hittanórák mellett tanévnyitó és tanévzáró istentisztelet, nyári napközis tábor és gyülekezeti hétvége, virágvasárnapi konfirmáltak találkozója, szeretetvendégségek, gyülekezeti kiállítás és gyermekrajz pályázat a Biblia éve és a Kálvin év alkalmából, tanévkezdő „kerti-party", gyerekek és fiatalok szolgálata az istentiszteleten, kézműves foglalkozások, böjti esték-meghívott igehirdetővel, adománygyűjtés a helyi rászorulóknak, közös református-evangélikus reformációi istentisztelet, ökumenikus imahét (2009 januárjában volt az első ökumenikus imahét, melyet templomunkban is megtartottunk) és az ökumenikus világimanap megtartása, közös szervezésű programok a Művelődési Házzal: irodalmi est, előadás a Biblia éve alkalmából, ádventi est.


Az elmúlt év jelentős előrelépés a gyülekezet életében egy kis közösségi terem kialakítása a parókián.


Tudjuk, hogy még az elején járunk, de naponként érezzük az áldást munkánkon. Hála legyen érte!


 


Kuti Csaba presbiter (2009)